Pages

Friday, 3 January 2014

MANUSIA BANYAK RAGAMNYA

Aku pelik ape masalah diorang nak salahkan aku . puncenye daripada diorang. ok . lepas tu diorang mintak maaf . ok . sama sama mintak maaf . then perbuatan kau tu yang buat aku sakit hati . kau boleh cakap yang kau dah maafkan aku . dah buat baik ngan aku . aku ego ? macam tu . ya allah . salah konsep kau ni . semoga kau mendapat hidayah la ye kawan . kesian tengok kau . hati kau busuk . kalo kau betul2 baik , kau mesti kejutkan saudara islam kau untuk sembah allah . tapi kau ? pentingkan diri sendiri . aku xkesah . aku boleh berdikari . ni semua ujian bagi aku . selama ni aku bukan jens orang yang sabar , dan aku tahu , allah menguji aku sebab nok tahu camne aku handle semua ni . ade hikmahnya . aku lebih dekatkan diri dengan mu ya allah. aku bersyukur dan sedar masa susah ni ade family ngan kawan2 yang support aku , nasihatkan aku . syukur sangat2 . aku selalu berdoa . biar hati diorg tu lembut .  jangan penting diri sendiri . ade kawan  aku cakap . setiap kesalahan yang berlaku , kite kena mengakui kesalahan tu . allah maha adil .inshaallah allah akan tunjuk ape yang terbaik .alhamdulillah allah dah tunjuk sedikit drpd banyak2 . pilih kawan yang baik yang ada dengan kita masa susah dan senang .

Wednesday, 9 October 2013

HANYA NIAT YANG MAMPU

Heart ? ada ape dengan hati kita ni . sesungguhnya setiap amalan berpandukan niat . ye memang . hati aku selalu terdetik bila aku tengok kawan2 aku , orang yang pernah aku kenal dulu2 dah berubah . means that berubah jadi baik la . takde sape pun kat dunia ni nak jadi jahat kan . semua nak baik . semua bergantung kat diri kita . aku bila lagi ? setiap masa dan saat aku terfikir benda yang sama. setiap kejadian yang berlaku setiao hari aku kaji and fikir ape hikmah disebaliknya. dah tiba masanya kot aku nak berubah . tapi perubahan ni kena buat slow2 . takut kecundang nanti. alhamdulillah sekarang aku dah tahu beza . semoga aku kekalkan dengan gaya macam tu . tapi satu je yang aku tak boleh nak kawal lagi .marah . aku jenis yang baran . kenapa aku tak boleh nak control marah aku . kalau aku boleh control marah aku , in sha allah , niat aku akan jadi realiti . bukan sekadar niat je . aku dah umur 20 tahun. dah tiba masa aku fikir benda macam ni , dah macam2 aku lalui sepanjang umur 20 tahun ni . ajal tak mengira umur kan . ya allah , tunjukkanlah aku jalan yang benar .amin .

Tuesday, 17 September 2013

LESSON FROM THE PAST

Bila tengok je title kat atas tu macam insaf je kan . tak dinafikan la kadang2 jadi manusia ni terdetik jugak dihati nak jugak jadi muslimah sejati . walaupun beragama islam ,semayang tak miss, mengaji , tapi banyak lagi yang perlu belajar . nanti bila dah kembali padaNYA kita penuh dengan amal dan iman . kenapa la baru sekarang nak terpikir benda macam tu , dulu pun pernah jugak pikir macam tu. tapi ambil remeh je .kita patutnye isi masa terluang dengan ilmu yang berguna kan . Ya Allah . rasa jahilnya aku selama ni . lalai , as students patutnya aku kena lebih dekatkan diri pada ALLAH . bukannya lagi jauh . terlalu banyak pengajaran dah lepas2 buatkan aku sedih ,putus asa , tapi satu pun aku tak amek kesah. result aku untuk sem 1 dan 2 sama je . nampak sangat aku tak pernah amek kesah pasal pelajaran . duit habis entah kemana . asal je free outing .habiskan duit.bazirkan masa, orang lain macam tu pun  dapat bahagikan masa ,nak tiru orang pun berpada pada la kan . orang berjaya tapi kita tak . pegang satu je . tak de sape yang dapat tolong kita melainkan ALLAH s.w.t. hanya padaNYA la kita boleh mintak tolong . jangan lalai lagi syuhada , be strong , aku kan dah besar . kenapa nak jadi manja lagi,  set in mind study untuk berjaya , untuk masa depan , balas jasa yang berjasa kat aku . YA ALLAH . BANTULAH HAMBAMU INI , AKU HAMBA YANG LALAI , BERILAH AKU PETUNJUK , LEMBUTKANLAH HATI AKU INI, BERIKANLAH AKU PELUANG UNTUK MEMBALAS JASA KELUARGAKU . AMINNNN...




Sunday, 8 September 2013

FIRST DAY.SECOND YEAR.THIRD SEMESTAR.

Ye memang dah second year . kenapa ? tak ubah2 eh . still sama ke ? habis tu nak camne lagi .niat kena lain la kot . aku dah set azam sem ni nak score subjek yang aku amek ni . aku tau kelebihan dan kekurangan aku ni .cuma aku je yang suka main2 . tak amek kisah kan . jenis yang tak reti nak bersyukur kan . apela nak jadi dengan aku ni . main2 je reti . cuba la belajar elok2 .dapat dekan ke . boleh bagi family aku hepi especially ma aku yang selalu anta aku datang ump bila buka sem baru. patutnye dari dulu lagi aku ingat benda ni .tapi aku lupa diri pulak . duit pun habis . boros je .keje nak jalan2 je .bukannya nak study pun. macam ni jela aku , balik kelas main fb ,twitter , blog, youtube . kalau boleh semua benda nak main kan .. geram betol la dengan diri sendiri ni . macam budak baru masuk sem kan .rilek je .kate nak kerja tempat yang gedabak besar . tapi perangai still sama . dah banyak kali niat yang satu ni terlintas kat hati aku. kenapa aku tak tunaikan niat ni eh ? selalu je pertanyaan ni bermain2 kat benak aku .kenapa dan kenapa .in sha allah one day.most important thing sekarang ni kena betulkan niat datang sini .nak belajar betol2 , grade, dapat keje besar2 dan balas balik budi family aku . take note sampai ke tua . prepare awal2 .tak de la nak kabut je setiap masa kan . orang lain boleh dapat takkan aku tak boleh lak kan . orang lain pun manusia biasa gak .tak de pun makhluk asing kat sini .stay motivated for better future . in sha allah.tadi pun dah lepas dua kelas .kelas statistic dan ergonomic. awal2 lagi lect dah cakap yang subjek ni susah nak score la ape la . so ape je tindakan aku kali ni ? nak diam je ke ? atau nak buat sesuatu yang luar biasa pulak. aku memang tak kena brainwash lagi ni . kalo dah kena memang menangis tahap ape la nanti . plus2 dengan manja lagi kan .xindependent langsung . biasa la bongsu kan . awal2 lagi aku dah bertindak belek2 buku statistic tu and download nota2 ergonomic . nanti tak de la masuk kelas macam blur2 je . 


Saturday, 7 September 2013

sob sob sob

hari ni aku sampai kuantan , dah mula rasa tak best nya nak balik ump . rasa nak jalan2 je .tak nak je pegi ump tuh .bukan ape baru start sem baru gak .rasa meliat tu ade sangat2 la . sehari ari ni aku spend time dengan family dengan sebaiknya la. nanti lambat pulak boleh jumpe kan . hmmm. ni yang malas nak cuti lama2 ni . susah nak berpisah dengan family plak . manja betoi . warrrrrgghhhhhhhhhh .... sekarang pun stay kat hotel untuk malam ni .esok pagi2 dah nak pegi ump . dengan barang yang banyaknya .esok mati la nak angkat barang yang banyak tu naik aras 4 . nasib badan la duk aras 4 .tapi ada hikmahnya kot .nak bagi aku kurus la tu .kan kan kan . rupenya ramai dah classmate aku balik ump. masing2 pakat dok buad status pasai balik ump dah. esok giliran aku pulak balik ump .hmmm.terpaksa dah oiii. tak boleh nak buad apa dah wei. out duluh ,tata ~

Thursday, 5 September 2013

JOM REBUT HADIAH MENARIK

 

jom klik banner ni


Ira Syiqin buat 2nd Giveaway la. jom la ramai2 rebut peluang ni . terdapat pelbagai hadiah menarik menanti anda semua. tapi anda kena ikut syarat2 nya . cepat2 sebelum tarikh tutup pada 21/09/2013 ini. 


jom usha2  hadiah menanti anda .

RAYA AIDILFITRI 2013

baru nak update pasal raya ? macam dah terlambat je kan .raya dah lepas sebulan dah pun . tapi xpela nak update jugak .citer pasal raya tahun ni banyak duk umah je . selepas balik semayang raya tu kitorang satu family pegi ziarah kubur arwah abah dengan nenek . lepas semua selesai balik umah terus bergambar satu family untuk buat kenangan. time tu  memang kabut giler . tapi memang hepi sebab family aku ramai . adik beradik pun dah 8 kan campur dengan anak buah lagi .bertambah2 la keluarga AZIZAH OTHMAN ni. tapi tahun ni abang aku no 3 tak balik . tapi xpela la kan . lepas bergambar acara menyampaikan duit raya pulak . dah besar2 pun dapat duit raya jugak kan. harapkan adik beradik jela yang selalu bagi . dapat la jugak lebih kurang rm500. banyak kan .tapi duit tu dah habis .tak tau la aku buat beli ape .hmmm. duit bagi aku macam air mengalir je.cepat sangat habis .aku memang boros .lepas siap2 semua kami satu family pegi beraya umah sedara mara . citer raya ni banyak sebenarnya .kalo nak citer semua memang tak habis la seminggu . tapi tak pe .entry ni sekadar intro hari raya aidilfitri yang lepas . orang cakap sebagai tanda citer raya yang dah lepas tu . setakat ni jela kot citer hari rayaku .hari raya mu bagaimana pula ?



                
ni la keluarga besar aku .
dari atas kiri: abe yiz ,che li, abe ju, chang, boboy, along n syifa, che ros
dari tengah: ira,kak linda n amru, isha, kak ji, ma, aku, kak ogy, kak la, kak na
dari bawah:qeelah, aiman, anas, ima n azim, adam, haiqal, uyi, amar



     
ni la adik beradik aku . abang no 3 tak de .


     
raya kedua di rumah kami ada buat open house.